Logowanie
Badanie mięsa na użytek własny
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Miliczu informuje:
W ostatnim okresie nastąpiły zmiany w zakresie badania mięsa na użytek własny.
Zgodnie z prawem aktualnie na użytek własny badanie mięsa świń i dzików można wykonywać tylko w stacjach wytrawiania mięsa metodą laboratoryjną.
Badanie na użytek własny mięsa jest bezpłatne.
Badanie mięsa świń i dzików odbywa się na terenie powiatu milickiego w jedynej stacji wytrawiania w lecznicy „Magwet” w Miliczu przy ulicy Polskiej 11.
Stacja wytrawiania przyjmuje próbki mięsa do w/w badania w dniach od poniedziałku do soboty w godzinach urzędowania lecznicy.
Wyniki badania mięsa na włośnie można uzyskać po godzinie 15:00 we wtorek i piątek osobiście lub telefonicznie.
Do uboju na użytek własny na terenie gospodarstwa dopuszcza się ubój bydła do dwunastego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu, zajęczaków oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.
Niedopuszczalne jest wprowadzanie na rynek mięsa przeznaczonego na użytek własny i żywności zawierającej takie mięso.
W ostatnim okresie nastąpiły zmiany w zakresie badania mięsa na użytek własny.
Zgodnie z prawem aktualnie na użytek własny badanie mięsa świń i dzików można wykonywać tylko w stacjach wytrawiania mięsa metodą laboratoryjną.
Badanie na użytek własny mięsa jest bezpłatne.
Badanie mięsa świń i dzików odbywa się na terenie powiatu milickiego w jedynej stacji wytrawiania w lecznicy „Magwet” w Miliczu przy ulicy Polskiej 11.
Stacja wytrawiania przyjmuje próbki mięsa do w/w badania w dniach od poniedziałku do soboty w godzinach urzędowania lecznicy.
Wyniki badania mięsa na włośnie można uzyskać po godzinie 15:00 we wtorek i piątek osobiście lub telefonicznie.
Do uboju na użytek własny na terenie gospodarstwa dopuszcza się ubój bydła do dwunastego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu, zajęczaków oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.
Niedopuszczalne jest wprowadzanie na rynek mięsa przeznaczonego na użytek własny i żywności zawierającej takie mięso.